Devam Eden Projeler

DESTEKLENEN ARAŞTIRMA PROJELERİ

 

PROJE 1

PROJE ADI: Türkiye’de Yükseköğretimin Dönüşümü: Örgütsel Değişim, Büyüme Politikaları ve Kurumsallaşma (1923-2023)

DESTEKELEYEN KURULUŞ: Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK)

Süre: 24 Ay (Nisan 2024-Nisan 2026)

PROJE EKİBİ:

Yürütücü: Doç. Dr. Alim Arlı (Marmara Üniversitesi)

Araştırmacı: Doç. Dr. Eda Yücesoy (İstanbul Teknik Üniversitesi)

Danışmanlar: Prof. Dr. Seyfi Kenan (Marmara Üniversitesi), Doç. Dr. Yunus Uğur (Marmara Üniversitesi), Dr. Öğretim Üyesi Ali Adem Yörük (İstanbul Üniversitesi)

Bursiyerler: Tuğba Kalem Çetinkaya ((Marmara Üniversitesi, Doktora Öğrencisi), Emine Kaya ((Marmara Üniversitesi, Doktora Öğrencisi), Emine Güzel ((Marmara Üniversitesi, Doktora Öğrencisi)

PROJE KAPSAMI

Orta Doğu Sosyolojisi ve Antropolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Alim Arlı’nın yürütücüsü olduğu TÜBİTAK 1001 çağrısı kapsamındaki araştırma projesinde Türk yükseköğretiminin 1923’ten günümüze kadarki tarihi ve sosyolojik gelişimi incelenmektedir. Proje kapsamında Türk yükseköğretiminin gelişimi istatistiksel veri tabanlarına, hukuki ve bürokratik rapor ve metinlere dayalı olarak araştırılmakta ve yükseköğretim sisteminin organizasyonel değişimi büyümeye yönelik politika tercihleri ve kurumlaşma çerçeveleri ekseninde incelenmektedir. Marmara Üniversitesi Yükseköğretim Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi ile işbirliği içinde yürütülen proje kapsamında çeşitli akademik etkinlikler, çalıştaylar, konferanslar, yayın faaliyetleri ve web sitesi yapılması planlanmaktadır.

“Türkiye’de Yükseköğretimin Dönüşümü: Örgütsel Değişim, Büyüme Politikaları ve Kurumsallaşma (1923-2023)” başlıklı projenin çıktılarına dair duyurular önümüzdeki aylarda proje adına açılacak sosyal medya adresleri ve web sitesi üzerinde duyurulacaktır.

PROJE 2

PROJE ADI: The Legacy of Afro- Ottomans in Late Ottoman and Early Republican Societies: Re-visiting Global African Diaspora Perspective?

DESTEKELEYEN KURULUŞ: Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK)

PROJE YÜRÜTÜCÜSÜ:

Dr. Öğr. Üyesi Hatice UĞUR

 

PROJE KAPSAMI

Orta Doğu Siyasi Tarihi ve Uluslararası İlişkileri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Hatice UĞUR'un yürütücüsü olduğu TÜBİTAK 2219 Yurtdışı Doktora Sonrası Araştırma Burs Programı kapsamında çerçevesinde desteklenmeye hak kazandı. Kendisi, Humboldt Üniversitesi (Almanya) Afrika Çalışmaları Bölümünde "The Legacy of Afro- Ottomans in Late Ottoman and Early Republican Societies: Re-visiting Global African Diaspora Perspective?" Başlıklı Projesi üzerinde çalışma yapacaktır.

WEB: https://www.iaaw.hu-berlin.de/en/region/africa

 

PROJE 3

PROJE ADI: Transformation of Health Services in Turkey, International Companies and Organizations: 1945-1980Transformation of Health Services in Turkey, International Companies and Organizations: 1945-1980

DESTEKELEYEN KURULUŞ: Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK)

PROJE YÜRÜTÜCÜSÜ:

Doç. Dr. Ali ERKEN

 

PROJE KAPSAMI

Orta Doğu Siyasi Tarihi ve Uluslararası İlişkileri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali ERKEN Tübitak 2219 Yurtdışı Doktora Sonrası Araştırma Burs Programı kapsamında Heidelberg Üniversitesi'nin davetlisi olarak "Transformation of Health Services in Turkey, International Companies and Organizations: 1945-1980" başlıklı çalışmasını yürütecektir. Jean Monnet Module kapsamında 3 sene boyunca "The EU’s Soft Power Tools and Enlargement: Balkans and Turkey" başlıklı dersini Marmara Üniversitesi bünyesinde sürdürecektir.

 

PROJE 4

PROJE ADI: Sosyokültürel, Tarihi ve Dini Boyutlarıyla Sultantepe Özbekler Tekkesi

DESTEKELEYEN KURULUŞ: Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK)

PROJE YÜRÜTÜCÜSÜ:

Dr. Öğr. Üyesi Ömer KOYİĞİT

Tamamlanma: Mart 2025

PROJE KAPSAMI

Orta Doğu Siyasi Tarihi ve Uluslararası İlişkileri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Ömer KOÇYİĞİT Tübitak 3501 Kariyer Geliştirme Programı kapsamında projeyi yürütmektedir. Bu proje, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerinde önemli roller oynamış olan Sultantepe Özbekler Tekkesi'nin sosyokültürel ve dini yapısını detaylı bir şekilde incelemeyi amaçlamaktadır. Proje, bu bağlamda hem akademik dünyaya hem de geniş kitlelere yönelik kapsamlı bir bilgi birikimi sunmayı hedeflemektedir. Bu hedefler doğrultusunda Osmanlı arşivleri, Vakıflar arşivi, misafirhane ve meşihat defterleri, tekkeye ait kitabeler ve haziresindeki mezar taşları ile basılı yayında çıkan haber ve yazılar dahil tüm yazılı ve görsel kaynaklar detaylı bir şekilde incelenmektedir. Bu kaynaklar okunup tasnif edilerek, gerektiğinde günümüz Türkçesi’ne çevrilmekte ve dijitalleştirilmektedir. Bu dijitalleştirilmiş içerikler, bir internet sitesi üzerinden kamuyla paylaşılacak, böylece Sultantepe Özbekler Tekkesi'ne ait bir dijital arşiv oluşturulacaktır. 

Proje sonunda, bir çalıştay düzenlenecek ve alanında uzman akademisyenlerin katkılarıyla editoryal bir kitap yayınlanacaktır.

 


Bu sayfa Orta Doğu ve İslam Ülkeleri Araştırmaları Enstitüsü tarafından en son 10.09.2024 21:43:40 tarihinde güncellenmiştir.

HIZLI ERİŞİM